Brittiska Rallymästerskapet genom tiderna

Introduktion

Brittiska Rallymästerskapet har varit en välkänd tävling sedan 1960-talet och har utvecklats till att bli en av de mest prestigefyllda som finns inom området. Om du gillar Brittiska Rallymästerskapet kan det verkligen vara en värd investering att lära sig lite om dess historia.

De tidiga åren

Brittiska Rallymästerskapet har varit en välkänd tävling sedan 1960-talet och har utvecklats till att bli en av de mest prestigefyllda som finns inom området. Rallying startade i Storbritannien under 1950-talet. Det första officiella mästerskapet, British Rally Championship (BRC), kördes 1960. Detta år kördes den första tävlingen, Wales Rally, som fortfarande är en del av BRC. Under de tidiga åren var det vanligt att använda serietillverkade bilar från fabrikerna, och de flesta deltagarna var amatörer. Att tävlingarna blev mer och mer populära skulle snart få professionella teams och förare att börja investera mer i sporten. 1970-talet präglades av stark konkurrens och hård fight mellan olika fabriksteam. Saab, Ford, Talbot och Vauxhall var alla aktiva under denna tid och det var ofta ett stort skandinaviskt intresse för mästerskapet.

70- och 80-talet

70- och 80-talet var en guldålder för brittisk rally. Det blev en mycket populär sport under dessa år, och många unga människor tog upp tävlingskörning som en hobby.

Det var också under dessa år som den brittiska rallysporten tog steget från att vara en amatörverksamhet till att bli professionaliserad. Detta innebar bland annat att fler och fler lag började anställa professionella förare, och det blev allt vanligare med tv-sändningar av tävlingar.

Under de här åren kunde man se många spektakulära dueller mellan olika förare, och det var ofta mycket jämna race. Några av de mest kända förarna från denna era inkluderar Jimmy McRae, Colin McRae och Richard Burns.

90- och 2000-talet

Under 1990- och 2000-talet var British Rally Championship (BRC) en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom rallysporten. Tävlingen lockade årligen hundratals bilar och tusentals åskådare, och det fanns flera olika klasser som tävlade mot varandra. Klasserna bestod av bilar från olika tillverkare, inklusive Subaru, Mitsubishi och Ford.

BRC hade sin storhetstid under dessa två decennier, och det var en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom rallysporten. Det fanns flera olika klasser som tävlade mot varandra, och tävlingen lockade årligen hundratals bilar och tusentals åskådare.

Nutid

Det näst största ö-rallyt i Storbritannien, Rally Isle of Man, hölls för första gången under 2010. Det var en av de mest spektakulära tävlingarna på länge med dramatiska väderförhållanden och körslut som var mycket jämna. Isle of Man-rallyt blev snabbt en av de populäraste tävlingarna i serien. Andra stora ö-rallyn var Rally Great Britain och Rally Northern Ireland.

Under 2011 fortsatte British Rally Championship att växa med ytterligare två tävlingar – Welsh Rally och Pirelli International Rally. Dessa två tävlingar lockade till sig stora skaror av publik och fick bra mediaexponering. I Wales slog man rekord i deltagarantalet från tidigare år, och Pirelli International Rally drog in publik från hela landet till Carlisle.

Sammanfattning

Den Brittiska Rallymästerskapet har sett många förändringar under åren, men det har alltid varit ett populärt tävlingsformat i Storbritannien. Oavsett om du deltar som förare eller är en entusiast som njuter av att se lagen konkurrera kan British Rally Championship bjuda på spänning och action. Spana in den nuvarande säsongen för att uppleva allt vad denna historiska motorsport har att erbjuda!