Varför har rallybilar två förare?

Rally är en form av motorsport där förarna tävlar mot klockan på terrängbanor. Till skillnad från andra former av racing körs rallybilar över olika terrängformer. För att garantera säkerhet och noggrannhet i navigeringen använder rallyteam två förare: en förare fokuserar på körningen medan den andra navigerar banan.

Att ha två förare i rally medför vissa fördelar för teamen. Inte minst är kartläsning essentiell inom rallysporten, co-drivern ger även omedelbara råd om hur föraren bör närma sig ett hörn eller en sväng och hjälper till med strategibeslut. Dessa direktiv är förskrivna och upprättas under besiktningsturen av banan som varje medverkande ekipage tillåts göra innan tävlingen sätter igång. Under denna tur skriver co-drivern ned, med hjälp av föraren, hur banan är samt förutsättningarna. Dessa anteckningar läses sedan upp av co-drivern under tävlingens gång.

Det finns ett viktigt säkerhetsskäl bakom anledningen till att ha en till förare. Dennes direktiv tillåter föraren att köra i full fart utan att tveka på banan eller om vilket körsätt som lämpar sig bäst. Detta hade inte varit möjligt utan co-drivern och kräver enorm ömsesidig tillit. Oväntade förhinder kan även uppkomma såsom mekaniska fel eller hinder på banan. I många fall kan dessa åtgärdas av co-drivern, även i farten. Ett välfungerande ekipage med starkt förtroende till varandra kan utgöra skillnaden mellan ett vinnande eller förlorande rallyteam.