Formel-1: Den ultimata guiden

Formel 1 är en av världens mest populära sporter och det är lätt att förstå varför. Hastigheten, bullret, spänningen – allt finns där.

Älskar du svensk travsport och alltid håller koll på de senaste ATG resultatet? Då tror vi F1 kan vara något för dig. Vi tar upp allt från grunderna i hur sporten fungerar till historien om några av dess största namn. Så oavsett om du vill veta mer om Lewis Hamilton eller Sebastian Vettel, läs vidare!

Hur fungerar Formel 1?

Det viktigaste att förstå om Formel 1 är att det är en lagsport. Visst, det är enskilda personer som kör bilarna, men de stöds av hundratals personer på fabriken och på själva tävlingsdagen.

Varje team består av två förare som delar på samma bil. De turas om att köra under träningen, kvalet och själva loppet. Den förare som gör det snabbaste varvet under kvalet får starta loppet från pole position.

Själva loppet är vanligtvis cirka två timmar långt och består av flera varv på en bana. Den förare som först passerar mållinjen efter att ha kört det föreskrivna antalet varv förklaras som vinnare.

Poäng delas ut för att komma in på de tio bästa platserna och dessa används för att avgöra både förar- och konstruktörsmästerskapet i slutet av säsongen

Hur startade Formel 1?

Formel 1 kan spåra sina rötter tillbaka till motorsportens tidiga dagar i början av 1900-talet. Det första officiella världsmästerskapsloppet hölls på Silverstone 1950 och har hållits varje år sedan dess med undantag för 1955, då det ställdes in på grund av den tragiska Le Mans-katastrofen.

Under årens lopp har sporten utvecklats och förändrats dramatiskt. Vi har sett olika motorformat, olika däcktillverkare och till och med olika banor komma och gå. Men en sak har förblivit konstant: Formel 1 är motorsportens höjdpunkt.

Vilka är några av de största namnen i Formel 1?

Det har funnits några riktigt stora förare genom åren, men här är bara några av de mest kända:

Michael Schumacher

Michael Schumacher allmänt ansedd som schumacher är en av de bästa förarna genom tiderna och vann sju världsmästerskap under sin karriär.

Ayrton Senna

Ayrton Senna, en annan legend inom sporten, Senna var trefaldig världsmästare som fortfarande vördas av fansen idag.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton, för närvarande den mest framgångsrika brittiska föraren i historien, Hamilton har vunnit sex världsmästerskap.

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel, fyrafaldig världsmästare, Vettel är en av de mest framgångsrika förarna i modern tid.

Detta är bara några av de stora namn som har prytt Formel 1 genom åren. Det finns många fler och vi är säkra på att du också har dina personliga favoriter!

Vad händer bakom kulisserna?

Det finns mer i Formel 1 än bara det som händer på banan. Det finns en enorm mängd arbete bakom kulisserna också.

Varje team har sin egen fabrik där bilarna designas, byggs och testas. Teamen har också vindtunnlar där de kan testa olika konstruktioner och inställningar för att se hur de kommer att prestera på tävlingsdagen.

Det finns också en hel del politik i Formel 1. Teamen försöker ständigt få en fördel gentemot sina rivaler genom att utöva påtryckningar på sportens styrande organ, FIA, för att ändra reglerna. Detta kan ibland leda till kontroverser och till och med till rättegångar!