Brudarna blåser fram på banan

Att köra rally kan betraktas som en typiskt manlig sport för många, men faktum är att det har varit och är ännu många svenska kvinnliga rallyförare som tar hem segrar ute på banorna. Både i verkligheten och på filmduken visas kvinnor upp som tuffa motståndare.

Filmen Rallybrudar

Se filmen RallyBrudar

Den svenska filmen Rallybrudar som kom ut år 2008 och är skriven och regisserad av Lena Koppel. Den utspelar sig i ett litet samhälle i Värmland under 1960-talet där veterinär assistenten Ulla (spelad av Marie Robertson som blev nominerad för Guldbaggen 2008 för denna roll) får en dröm om att bli rallyförare och får med sig Birgitta (spelad av Eva Röse) på den, vars högsta önskan är att undkomma sin pappas önskan om att ta över gården och gifta sig med en riktigt tråkig kille. Tillsammans börjar de jobba mot sin dröm som rallyförare, med hård kritik från några av byns manliga invånare.

Filmen blev väl uppmärksammad och många tidningar bidrog med en filmrecension. Den gemensamma tråden i dessa är kärleken till porträtteringen av det ljuva 60-talet som filmen målar upp, medan den fick för det mesta medelbetyg är det ingen kritiker på påpekar på några stora brister i filmen och refererar till de små guldkornen man kan finna i den istället.

Mening och budskap

Filmen har med många budskap, allt från att följa sina drömmar, göra det som känns rätt och att hårt arbete lönar sig. Men den största är ändå det som genomsyrar filmen och även den historiska verkligheten inom rallykörning för kvinnor, låt ingen säga vad man kan och inte kan göra. Att bekämpa motgångar andra inom samma sport inte behöver göra för en enkel sak som i detta fallet vad man har för kön, är både frustrerande och jobbigt. Att jobba sig mot toppen är svårt nog som det är utan tillagda hinder och fördomar. Men det är genom att arbeta sig förbi och motbevisa alla som gör all mödan värd.

Rallybrudar i verkligheten

Liksom filmen visar kan rallykörning i mångas ögon betraktas som en mansdominerad sport. I Sverige finns det många framgångsrika rallyförare som har gjort sig ett namn både på hemma- och bortaplan, men kanske inte alla vet att en av Sveriges största förare genom tiderna var den kvinnliga rallyföraren Ewy Rosqvist-von Kroff, född år 1929. Hon kämpade sig förbi könsrollernas stereotyper och de ekonomiska problem som kom med dem. När andra hade sponsorer eller kom från rikare bakgrund för att finansiera sina rallyn, hade Ewy varken det ena eller det andra.

Läs mer om Ewy Rosqvist-von Korff som är en av världens bästa rallyförareEwy Rosqvist von Korff rally

Trots det lyckades hon vinna Europamästerskapen år 1959, år 1960 och år 1961, tog hem damklassen i midnattssolsrallyt flera gånger och fick en totalseger i Argentinas landsvägs-Grand Prix. Dock var hon långt ifrån den enda kvinnliga rallyföraren som gjort ett känt namn för sig, många har både kommit före och efter henne med att ta hem priser, bland annat Alexandra Gjestvang som var en av de första kvinnorna som tog körkort i Sverige och blev därefter den enda kvinnan som deltog i Sveriges första biltävling år 1904.