Guide till Dakarrallyt 2018

Nu när det nya året börjat kan du börja se fram emot Dakarrallyt 2018 som hålls för 40:e året i rad. Rallyt börjar idag så läs här för att få lite tips och för att se datum, etapper och tv-tider för alla race.

Dakarrallyt

Dakarrallyt är en väldigt känd etapp som hålls för 40:e gången i rad i år. Tävlingen började den 6:e Januari och har sedan tävlingar fram till den 20:e Januari. Tyvärr är det ingen svensk som är med i årets tävling men trots det finns det väldigt mycket att se fram emot. Hela tävlingen innehåller 5 olika klasser: bil, motorcykel, fyrhjulig motorcykel (quads), SxS (Side by Sides) och lastbil. 340 ekipage startar årets tävling.

Bil

Dessa ser inte ut som en vanlig personbil. Dessa fordon ser helt annorlunda ut, med deras invecklade och säkra design med slangar och fjädring. De har en hård kaross som kan ta emot det mesta och karossen liknar det som en SUV eller pickup tillsammans med två säten i bilen (förare och kartläsare). De två favoriterna man ska hålla koll på här är lagen från Peugot och Toyota. Dakar legenden Stephane Peterhansel har vunnit hela 13 Dakarrallys, 7 med vil och 6 med MC. Han tog senaste vinsten 2017. Men Toyota ser ut att komma ikapp med Nasser Al-Attiyah som vunnit två gånger.

Lastbil

Ja, ni läste rätt, Lastbil. Dessa enorma fordonen med 1000 hästkrafter är modifierade för att klara av off-road. Tre personer sitter inne i lastbilen som surfar fram på öken dynerna bland dessa monster som kan köra förbi varje personbil i Sydamerika. Ryssland har dominerat denna klass med deras Kamaz lastbilar och de kommer mest troligt att fortsätta dominera.

Motorcykel

De som tävlar med motorcyklar, (och Quads), är de åkare med mest uthållighet. De åker själva på deras motorcyklar genom en utav världens mest oförlåtna terränger. Pensionärer är överflödiga och risken är absolut störst för motorcykelförare. Motorcykelförare är de som står för majoriteten av de tävlande som dör i Dakar. Sedan 2001 har Hollands Österrikes KTM vunnit varje Dakar rallt i denna klass och de har störa förväntningar 2018.

Quad/Fyrhjuling

När rallyt flyttade till Sydamerika lade arrangörerna in en klass för fyrhjulingar. Racen är samma som motorcykel, förarna kör ensamma bland de grusade landskapen. En Yamaha Quad har vunit klassen varje år så de kan vara att bra att hålla koll på!

UTV / Side by Side (SxS)

Dessa terrängfordonen kom in som en ny klass förra året. Dessa lätta terrängfordonen har plats för två och inte mycket annat. De kommer bli ett intressant tillslag i Dakar 2018.

Terräng

Tävlingen körs mellan tre länder, Peru, Bolivia och Argentina. Totalt är det 14 delsträckor som avgörs i Dakarrallyt 2018. Sju av dessa sträckor avgörs enbart på sanddyner vilket leder till många sladdvänliga vägar, som många rallyfans tycker om att kolla på. Tävlingsbanorna börjar i Lima, Peru, den 6:e Januari. Vinnarna kommer att rilla in i Cordoba, Argentina, den 20:e Janurai. Under 5 tävlingsdagar kör deltagarna mer över 3000 meter över havet då man tar sig fram över sanddynorna som sträcker sig mellan länderna i Sydamerika. Vägarna som deltagarna tar sig fram över är fulla med hinder och fulla av fara, vilket ökar spänningen. Sker det en olycka kan det betyda att någon blir allvarligt skadad eller till och med dör. Eftersom vägarna är väldigt avlägsna innebär det också att deltagarna oftast tvingas göra nöd- och roadkill-kaliberreparationer. Terrängen är för det mesta mjuka sanddyner, otrolig höjd i Andesbergen och andra spännande moment som kommer få dig klistrad vid tv:n.

dakarrally 2018 terräng

För dig som rallyentusiast så är Dakarrallyt ingenting du kan missa. De utmanande terrängerna, många klasserna och stora tävlingarna kommer få dig fastklistrad vid tv:n under den 2 veckors långa period som Rallyt är under. Jag vet allt detta eftersom jag jobbar med rally. Men förutom rally så spenderar jag en hel del tid här på Karl Casino. Här kan du se till att spela på dina favorittävlande i Rallyt och då kanske vinna pengar samtidigt som du kollar på ett underhållande race.