Elbilen tar plats i rallyvärlden

jcrallypics-dakar-elbil

När det kommer till rallysporten så har det alltid varit fokus på stora motorer, snabba hastigheter och farliga vägar. För att nå upp till de högsta hastigheterna och höja spänningen så har det alltid varit motorer som drivs av bensin som stått i fokus, men även världen inom rallyvärlden börjar ändra sig!

Det finns enormt många rallysporter i världen, allt från bilar, motorcyklar, fyrhjulingar till traktorer och lastbilar tävlas det bland i rallyvärlden. Dock så har en ny utmanare kommit in på spelplanen som säkerligen kommer att förändra en hel del av vad vi ser som rally.

I en värld full av information så vet vi alla att hotet av global uppvärmning bara bli större och större och här är rallysporten en relativt stor bov då enorma mängder bränsle och avgaser tar plats under tävlingarna. För miljövänner så har dock ett stort mål bockats av när en elbil för första gången tog sig igenom vad många anser vara världens tuffaste race, Dakarrallyt. Bilen som är 100% miljövänlig har alltså ingen andramotor som går på bensin, utan det var 100% grön energi som tog bilen över mållinjen.

Det är Acciona från Spanien som har jobbat året runt i fem år för att ta fram bilen som klarade av det 900 mil långa rallyt som går genom Argentina Paraguay och Bolivia. Bilen laddas givetvis upp innan delracen och har sedan solpaneler på taken, extrabastterier och en elgenerator som tar vara på all energi under racen. Kommer rallysporten ändras totalt i och med denna milstolpe? Vi gröna vänner hoppas på ett ja!