Rallyhistoria

Rally har funnits under lång tid. För att hitta när termen rally uppstod får man gå tillbaka hela vägen till början av 1900-talet och första upplagan av Monte Carlo Rally. Sedan dess har en hel del hänt.

Världsmästare genom tiderna

Sen första världsmästerskapet i rally anordnades 1973 har det kommit att bli en hel rad med världsmästare. Nuvarande mästaren Sébastien Ogier (Frankrike) har vunnit fem år i rad. Andra stora namn är Sébastien Loeb (Frankrike) som vunnit nio år i rad mellan 2004-2012, även Finland har vunnit flera gånger och då är det framförallt Tommi Mäkinen som vann fyra år i rad mellan 1996-1999 och Juha Kankkunen som också sammanlagt vunnit fyra gånger som sticker ut. Sverige har blivit världsmästare två gånger, första gången 1979 när Björn Waldegård vann och andra gången 1984 när Stig Blomqvist vann.

Svenska rallyt

Sveriges största rallytävling är Rally Sweden (tidigare Svenska rallyt). Tävlingen ingår i Världsmästerskapet och är ett vinterrally som går genom Värmland och Norge. Nuvarande mästaren i rallyt är den Belgiske Thierry Neuville. Senaste svensken som vann var Kenneth Eriksson 1997.

Paris-Dakar rallyt

En annan stor tävling är Paris-Dakar rallyt som är ett terrängrally för både bilar, motorcyklar och lastbilar. Då det är ett krävande rally både sett till uthållighet och orienteringskunskaper är det ett fåtal som lyckas genomföra hela. En stor del av sträckan körs utanför vanliga vägar såsom sanddynor.

Två svenskar har vunnit tävlingen, dels föraren Freddy Kottulinsky 1980 och kartläsaren Bruno Berglund 1989-1991. Andra svenska namn värda att nämna är Olle Ohlsson som körde motorcykel och var den första svensken att genomföra hela rallyt. Dessutom har flera svenska deltagare som ställt upp varit tjejer, bland annat kartläsaren Tina Thörner som är mest känd och har gjort flera fina prestationer med olika förare.