Självkörande rallybil

 

Självkörande rallybil

För några veckor sedan så skrev vi om att miljövänliga bilar, bilar som drivs 100% av förnyelsebar energi, har tagit sig in på den internationella rallyscenen. Det var i och med slutförandet av det ökända rallyt Dakarrallyt som en 100% grön bil tog sig i mål för första gången. Nu är vi tillbaka med nästa utropstecken i rallyvärlden; självkörande rallybilar!

Ja idén med självkörande rallybilar kommer givetvis att tas emot med väldigt blandade reaktioner världen över. Många kommer sätta sig emot det då den största delen av rallysporten handlar om skickligheten hos föraren och hens medförare, medan andra kanske kommer se en framtid för sporten som ser annorlunda ut, kanske mer våghalsig.

I alla fall så har den första stenen lagts som man säger. Roborace är ett amerikanskt företag (varifrån annars liksom) som har tagit fram en prototypbi som är helt självkörande. Det ser ut som en bil från en science-fiction-film och då bilen inte kräver någon förare så är det givetvis betydligt lättare än andra racingbilar i världen idag. Bilen är inte perfekt ännu men det är fortfarande imponerande vad den kan göra helt utan förare på plats. Kolla in videon här nedan för ett väldigt kort smakklipp!