Rally Italia Sardegna pågår som bäst

Rally Italia Sardegna

Det råder spännande tider på Sardinien just nu, i och med att den sjunde rundan utav tretton i World Rally Championship (WRC) påbörjades där i torsdags, den 8 juni. Rundan är känd som Rally Italia Sardegna, och kommer att pågå ända fram till söndag den 11 juni. Rally Italia Sardegna ersatte år 2004 Rallye Sanremo som den italienska rundan i WRC, som hållits av motorsportförbundet FIA sedan år 1973.

Rally Italia Sardegna är totalt 1.495,36 km långt, och består av 19 olika sträckor. De utmanande moment som rallyförarna kommer att stöta på under loppets gång innefattar bland annat snabba men smala vägar som kantas av buskar, träd och stenar, vilket lämnar lite utrymme för misstag från förarnas sida. Även hårda vägar täckta av en sandyta kan skapa problem, och tunna lager av halt grus på delar av banan kan leda till att förarna får svårt att behålla kontrollen. Därtill kan temperaturen på Sardinien klättra ända upp emot 30 grader, vilket både gör det obekvämt för dem som sitter i bilen och även lägger mer press än vanligt på motorer och växellådor.

Deltagare i rallyt

I WRC finns fyra olika klasser: WRC, WRC 2, WRC 3 och JWRC. Bland de tävlande i WRC-klassen finns förare såsom Sébastien Ogier, Ott Tänak och Elfyn Evans från M-Sport, Hayden Paddon, Thierry Neuville och Dani Sordo från Hyundai, samt Kris Meeke, Craig Breen och Andreas Mikkelsen från Citroen. I WRC 2-klassen ses bland annat Ole Christian Veiby som också varit en av förhandsfavoriterna, samt de svenska förarna Emil Bergkvist och Pontus Tidemand. I WRC 3 deltar bland annat Dennis Rådström, med konkurrenter såsom Nil Solans och Terry Folb. Totalt deltar 99 förare i rundan på Sardinien.

WRC kommer att pågå ända fram till den 19 november, så ännu kan i princip vad som helst hända. Hittills har resultaten sett ut som så att Sébastien Ogier och Thierry Neuville lyckats kamma hem två segrar var, medan Kris Meeke och Jari-Matti Latvala har en seger var.