Snart dags för Rally Poland

74e rally Poland startar snart

Rally-VM 2017 har startat hårdare än någonsin förut och vi är mitt uppe bland de heta racen just nu. För några dagar sedan avslutades den 7e etappen som tog plats på Sardinien där vinnare lite överraskande blev Estländaren Ott Tänak vinnare från M- Sport World Rally Team. I och med detta så blev det tätare i toppen och racet är öppet!

74e Rally Poland

Rally i Polen är en stor sport och i Rally-VM är det faktiskt det näst äldsta rallyt som fortfarande pågår, bara slaget av Monte Carlo. Det var 1921 som rallyt kördes första gången i Polen och till mångas lycka togs det även hem av en polack! Nu är det dock dags för den 74e omgången av rallyt och det finns ingen polack med i topplistan. Rally som går av stapeln strax utanför staden Mikolajki i nordöstra Polen kommer att starta den 30e juni och hålla på fram till den 2a juli.

Loppet ses som många som ett av de svårare på världsturnéturen, då det är hela 23 etapper att ta sig förbi. Med 338 kilometer på grus så kommer det att bli ett tufft lopp för många. Senaste loppet i Sardinien vann alltså av Estländaren Tänak och fransmannen Ogier rullade endast in på en 5e plats. Bättre gick det dock för belgaren Neuville som kom 3a och ligger tvåa efter Ogier i topplistan. Det kommer att bli ett otroligt viktigt och jämt lopp mellan förarna som ligger i topp 4, då endast drygt 30 poäng skiljer dem åt, och som vi alla vet kan en vinst med 25 poäng ställa om positionerna rejält.

Årets lopp har även varit det mest sedda på TV, men kanske allra speciellt på nätet. Flera olika kanaler sänder loppen live via YouTube och andra streamningtjänster vilket gör det enklare än någonsin att följa loppet. Denna uppmärksamhet gör självklart även att bettingen på sporten i år har gått upp rejält. Självklart gör detta även att prispengar att spela på rally blir större och större. Det har aldrig varit så populärt att följa rally som det är idag, vilket vi givetvis ger två stora tummar upp till. Tips på bra betting sidor är därmed också betydligt enklare att hitta på nätet, så du kommer utan tveka hitta den sida som passar dig bäst!

Dagens ställning

Som vi nämnde tidigare så är ställningen i årets Rally-VM jämnare än någonsin tidigare vilket gör det hela mycket spännande. Just nu är det regerande mästaren, fransmannen Ogier som ligger på första platsen efter bland annat 2 vinster, 2 andraplatser och en tredje- fjärde och femteplats. Tätt bakom honom väntar belgaren Neuville som med även han 2 vinster, en andra plats, 2 tredjeplatser och riktigt dåliga 15e och en 13e plats ligger två är smått otroligt. Han inledda racet riktigt dåligt utan att ens ta poäng så hade han haft is i magen och tagit några poäng hade han kunnat leda. Trea är Ott Tänak med 1 förstaplats, en andraplats, två tredjeplatser, en fjärdeplats och en 11e plats. Den kanske jämnaste föraren efter Ogier är finnen Jari-Matti Latvala som skrapat ihop en vinst, två andraplatser, en fjärde-, femte-, sjätte och niondeplats.

Första svenska namnet kommer först på 17e plats där vi hittar Pontus Tidemand som tagit hem bland annat en niondeplats och två tioendeplatser. Loppet i Polen kommer poängmässigt bli mycket viktigt då det spelar stor roll om Ogier har chansen att dra ifrån klungen eller om gapet kommer minskas.

Topplistan:

  1. Sébastien Ogier – 141 poäng
  2. Thierry Neuville – 123 poäng
  3. Ott Tänak – 108 poäng
  4. Jari-Matti Latvala – 107 poäng
  5. Dani Sordo – 70 poäng