Mongol Rally

 

Mongoliska Rallyt

Ett av världens mindre kända rallyn som dock täcker en extremt lång sträcka är Mongol Rally. Sedan 2004 så har detta välgörenhetsrally hållits som går från Europa till Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Reglerna för racet är simpla:

  • Fordonen får inte ha en motorkapacitet på över 1000cc
  • Rallyteamen från inte vara sponsrade
  • Alla lag måste samla in minst 1000 brittiska pund som går till välgörenhet

Eftersom det vanligtvis inte är toppskick på fordonen så är det cirka bara 70% som faktiskt går i mål i racet vilket gör att vem som kommer i mål först inte är hela poängen med racet, utan att ta sig i mål är snarare målet. Det startar i Hyde Park i London och åker sedan genom Europa till en andra startpunkt i Tjeckien innan racet går genom Polen, Ukraina, Ryssland, Kazakstan och slutligen in i Mongoliet.

Racet har en sträcka på cirka 1000 mil via terräng som går mellan våtmarker, berg, öken och extrem hög värme. Med tanke på att bilarna inte är av den allra högsta klassen så är det inte förvånande att många av bilarna inte tar sig genom startlinjen. Säkerheten för racet har alltid varit en stor samtalspunkt då racet går igenom delar av länder där säkerheten inte alltid är garanterat. Organiserade ligor stannar ofta många deltagare och rånar dem eller utpressar dem på pengar. Det har även hänt många gånger att rättsväsendet gjort detsamma, men i och med att racet blivit mer känt så har dessa händelser även gått ner.

Racet ses inte som lika riskfyllt som t.ex. Dakarrallyt där racet går ut på att gå först i mål. Eftersom Mongol Rally är mer avslappnat och mer ett välgörenhetsrace så tar förarna inga onödiga risker vilket har gjort det till ett mycket populärt race även för amatörer. Dödsfall har aldrig registrerats under ett race från skillnad till Dakarrallyt där dödsfall tragiskt sker varje år.