VM Rally i Finland på kommande

Nu är det snart dags för ännu ett spännande lopp i raden av VM-deltävlingar som pågår runtom i världen. Näst på tur står Finland, där Neste Rally Finland kommer att gå av stapeln mellan den 27 och 30 juli. Rallyt utgår från universitetsstaden Jyväskylä, och brukar dra till sig mycket publik i detta rallyälskande land. Rallyt utgör den nionde av totalt 13 deltävlingar, och med mycket jämna ställningar kommer det att bli riktigt spännande att följa de kommande loppen!

Neste rally finland

Neste Rally Finland

Finland är vida känt för sin passion för motorsport, och flertalet bra förare. En vanlig teori kring varför det har blivit så är de många smala och krokiga vägar som finns i landet. Här finns massor av skog och sjöar som vägarna snirklar sig runt, och kombinerat med de olika årstiderna får finska bilförare tidigt vänja vid att hantera olika underlag och förutsättningar. Det är precis detta som deltagarna i Neste Rally Finland nu kommer att stöta på under nästa helgs deltävling.

Neste Rally Finland track

När det kommer till banan under Neste Rally kommer de tävlande att möta snabba grusvägar med stora hopp mitt i de finska skogarna. Det kommer att finnas en blandning av hårda, breda vägar och smalare partier som kräver mer teknik. Banan är känd för att vara snabb, då nio utav de tio snabbaste VM-rallyna har tagit plats här. Den höga farten kommer att utgöra en utmaning för medförarna som snabbt måste ge korrekta direktiv.

Rallyt startar i Harju på torsdagkväll, där förarna ska ta sig igenom den första av de 25 etapper som tävlingen består av. Under fredagen genomförs ytterligare 12 etapper, som kommer att innebära nästan 16 timmar vid ratten. Då kommer förarna att köra på både favoriter och klassiker såsom Jukojärvi och Lankamaa. På lördagen blir det dags att ta sig an Finlands signaturbana, Ouninpohja i Jämsä, där i stort sett samma etapper som ifjol kommer att köras, men denna gång i motsatt riktining. Till sist kommer söndagen att innebära fyra avslutande etapper som körs söder om Jyväskylä, i Lempää och Oittila.

Neste Rally Finland har sina anor så långt tillbaka som år 1951, när tävlingen startades för att utse finska deltagare till Rallye Monte-Carlo. Rallyt inkluderades i FIA:s WRC (World Rally Championship) för första gången år 1973, och har sedan dess dominerats av finska förare som vunnit deltävlingen 54 av 66 gånger.

Neste Rally Finland race car

Resultaten för tillfället

Så här långt i VM-tävlingarna är det den belgiske föraren Thierry Neuville, från Hyundai Motorsport, som lyckats ta hem flest vinster. Tre förstaplatser har han lyckats knipa, men eftersom hans två första deltävlingar gick mycket sämre, en 15:e och en 13:e plats, har han ändå inte lyckats placera sig först i tabellen utan ligger kvar på en andra plats med 149 poäng. Leder gör istället fransmannen Sébastien Ogier, med totalt 160 poäng. Ogier kör för M-Sport World Rally Team, och har hittills kört jämt och bra, med en 5:e plats som sämsta placering, och två förstaplaceringar. På tredje plats hittar vi Jari-matti Latvala med 112 poäng, medan Ott Tänak innehar fjärdeplatsen med 108 poäng och Dani Sordo femteplatsen med 82 poäng.

Med så jämna resultat mellan förarna kommer de följande deltävlingarna antagligen att bli riktiga nagelbitare. Dessutom kan du göra det hela extra spännande att följa genom att satsa lite pengar på den förare du tror kommer att gå segrande ur striden. Ett enkelt sätt att se vilka spelbolag som erbjuder de bästa oddsen på rally är att besöka sidan CasinoZone, som samlar all information om att spela och betta online på ett ställe.

Det blir intressant att se om Latvala lyckas knipa förstaplatsen i deltävlingen, precis som så många andra finländare lyckats göra tidigare. Dock har Ogier kört riktigt bra under de tidigare tävlingarna, och Neuville är självklart sugen på att klättra upp till ledningen på tabellerna, precis som resten av förarna i rallyt också är. Hur som helst kan vi nog vänta oss ett häftigt lopp med många höjdpunkter att se fram emot i Jyväskylä.