Rally Finland 2017

Rally i Finland 2017

Yxi, kaksi, kolme! Rally Finland har precis gått av stapeln och givetvis så är detta ett av de hetaste eventen i rallyvärlden! Rally Finland är en av de mest prestigefyllda rallyna i världen med en lång historia, och givetvis är det även en av de mest dokumenterade tävlingarna för svenskar då det är så nära till vårt grannland!

Rally Finland har blivit känt för att vara ett av de mest kända och uppskattade rallyna i världscupen varje år. Rallyt som går på grusvägar i Finlands sjödistrikt, precis utanför Jyväskylä är ett av de snabbaste rallyna hastighetsmässigt vilket gör rallyt till en sådan stor åskådartävling. I norra Europa så är det det överlägset största rallyt både intressemässigt och publiksmässigt. På plats så är det hundratusentals rallyfans över hela jorden som samlas i Finland för att kolla på det uppskattade rallyt, medan på tv så är det miljontals åskådare som följer de snabba bilarna.

Det är känt för att vara ett av de svåraste rallyna för förare som inte kommer från Norden, vilket gör att det oftast är finska eller svenska förare som tar hem racet. Det var alltså den 67e omgången som racet gick av stapeln i år och det var mer spännande än någonsin. De senaste 10 åren så har racet vunnits av många utomnordiska förare, speciellt från Frankrike men även från Storbritannien i fjolårets race. Detta innebar självklart att det var viktigt för Finland att ta tillbaka kronan över sin hemmabana.

Eftersom rallyt går i en sådan snabb hastighet jämfört med andra rallyn så är det självklart extra viktigt att det råder en bra kommunikation mellan förare och kartläsare, plus att de både är extra vakna. För att visa en parallell så var förra årets race det snabbaste racet i rallyhistoriens världsmästerskap där britten Kris Meeke vann racet med en snitthastighet på galna 126.62 kilometer i timmen.

I år gick det aningen saktare då inga rekord bröts, men detta gjorde självklart inget då det var finnen Esapekka Lappi och sin kartläsare Janne Farm som med deras Toyota Waris WRC tog hem årets upplaga av Rally Finland och tog hem bucklan hem till sjöarnas land! Årets upplaga har dock varit en av de mest följda genom tiderna, i både Finland och i Sverige. Racet följdes mer via TV, sociala medier, radio, men även när det kom till spel på rallyt. Fler spelare än någonsin spelade på nätet för pengar på rallyt, och givetvis så gick många satsningar på hemmahoppet. Hos http://www.kacino.se/ såg man till exempel en ökning med över 50% i bett av sina besökare till de olika casinona.

Finlands rally har länge setts som en kronjuvel i rallyvärlden, och det verkar bli ett rejält uppsving efter årets rally då intresset är större än någonsin. Nästa rally tar plats i Tyskland med start den 17e september fram till och med den 20e september, och poängen kommer att vara viktigare än någonsin. Just nu delar belgaren Thierry Neuville och Sébastien Ogier på förstaplatsen med 160 poäng vardera, 41 poäng framför Ott Tänak från Estland. Det är fyra rallyn kvar; Tyskland, Spanien, Storbritannien och slutligen Australien så mycket poäng står fortfarande på spel. Vem som tar hem årets upplaga är fortfarande lika oklart som från första dagen, men vi vet att Rally Finland 2017 kommer garanterat vara en av huvudeventen i tävlingen!