Topp 4 Rally-VM 2017

Rally-VM börjar närma sig de sista etapperna. Rally Deutschland 2017 har precis avslutats och det är endast tre etapper kvar i rallyt. Nu blir det en längre paus på en och en halv månad i mästerskapet innan förarna hoppar på Rally Catalunya den 6e oktober. Därefter är det det 73e rallyt i Wales som väntar den 27e oktober innan säsongen avslutas den 17e november i Coffs Harbour, Australien.

När dramatiken är så pass spännande som den är just nu, och spänningen aldrig varit tightare så tänkte vi kika in de fyra förarna som fortfarande har en teoretisk chans att vinna. Det är fyra förare från fyra olika nationaliteter som är med och slåss om 2017 års titel. Vi börjar från toppen ner till fjärdeplats.

Ogier Rally

Sébastien Ogier:

År 1983 föddes Sébastien Ogier i staden Gap i sydöstra Frankrike. Han började sin rallykarriär tidigt redan år 2005 när han vann franska rallyt för unga. Han har sedan sin start tävlat med sin kollega Julien Ingrassia. År 2008 så tog Ogier steget upp i de stora tävlingarna och började tävla i Junior Rally-VM. Hans första junior-mästerskap blev även hans sista, för efter vinsten där så klev han direkt upp i Rally-VM. Hans första etappseger i Rally-VM var 2010 års upplaga av Rally Portugal där Ogier placerade sig på tredjeplats, efter landsmannen Loeb och spanjoren Sordo. Året därefter så blev det en andraplacering bakom Loeb, och året därefter en riktig bottensäsong med ”endast” en 10e placering. Det var år 2013 som Ogier tog över tronen från Loeb som rally-VM’s kung. 2013, 2014, 2015 och 2016 vann Ogier Rally-VM utan någon riktig utmaning, det fanns ingen som egentligen var i närheten av att vinna förutom fransmannen. I årets upplaga så ligger Ogier framför belgaren Neuville med endast 17 poängs försprång.

Neuville Rally

Thierry Neuville:

Neuville föddes år 1988 i St. Vith i Belgien. Han startade sin seriösa karriär i Junior Rally-VM 2010 och har sedan juniorkarriären tagit hem 5 rallyvinster i 82 lopp med totalt 744 poäng i karriären. Hans medförare är Nicolas Gilsoul, även han från Belgien, och i år så har de en stor chans att ta hem Rally-VM om de lyckas rå sig på Ogier. Han kör just nu för Hyundai Motorsport och har under VM 2017 tagit hem etappen i Argentina och etappen i Polen.

Tanak Rally

Ott Tänak:

Tänak får ses som en bubblare i årets VM. Född 1987 i Estland så har han sedan starten varit med i eliten, men aldrig i toppen. Han började i rally-VM redan år 2009 men har innan årets upplaga aldrig tagit hem en etappseger. I år så har det dock redan blivit två segrer, först i Rally Sardegna och nu senast i Rally Tyskland. Tänak kör med lanskollegan Martin Järveoja för M-Sport World Rally Team. Den estländska duon ligger 33 poäng bakom ledande Ogier och har fortfarande en teoretisk chans att vinna.

Latvala Rally

Jari-Matti Latvala:

Med 54 bakom så är det mycket som ska gå rätt om finländaren Latvala ska vinna, men en chans finns fortfarande. Latvala har kört sedan 2002 med Miikka Anttila som medförare och har tagit hem hela 17 etappvinster i Rally-VM, utan att ännu ha vunnit en tävling. Han har hela 1433 poäng insamlade och kör just nu för Toyota GAZOO Racing WRC. I år har det blivit en etappseger, Rally Sweden. Mycket ska till för att skandinaven ska ta en pallplats, men då han är känd för sin aggressiva körstil så ska en aldrig säga aldrig!