Dags för Rally Catalunya – Costa Brava 2017

 

Det har i cirka två månader varit en paus i rallyvärldens största tävling; nämligen Rally-VM. Sista racet gick i Tyskland och vanns som vi skrev om tidigare av Ott Tänak och Martin Järveoja som klättrar i placeringarna och jagar de andra förarna. Nu är det snart dags för rally på världsnivå igen när rallyvärldens bästa förare rör sig mot Spanien där det under helgen den 6-8e oktober är dags för det 53e rallyt av Rally Catalunya – Costa Brava.

Rally de Catalunya var en av de mest anrika rallyomgångarna i rallyhistorien där banorna gick på grusvägar i den katalanska naturen. Samtidigt så fanns även det kända Rally Costa Brava, och det blev naturligt att slå ihop de två rallyna till ett. Fram till 2004 gick rallyt under namnet Rallye de Espana, men har sedan dess gått under det officiella namnet Rally RACC Catalunya – Costa Daurada.

Rallyt har sitt huvudkvarter i den spanska staden Salou i provinsen Tarragona. Salou är en relativt liten stad med endast drygt 26,000 invånare men är givetvis en magnet för turister på grund utav sitt varma klimat och det årliga rallyt. För att ta sig dit från Sverige så är det enklast att flyga till Barcelona som ligger drygt 10 mil bort, och sedan ta tåg, bil eller buss upp till Salou.

Rallyt som går av stapeln i Salou går idag på både grusvägar och asfalt, men det är främst asfaltsdelen som är känd i rallyt. Mjuka, långa kurvor gör att förare som härskar drift-teknik kommer att få ett rejält försprång i racet. Förra året var rallyt drygt 32 mil långt och vanns av fransmännen Sebastien Ogier och Julien Ingrassia som ny har ett tufft race att försvara titeln. Som vi skrev i förra inlägget så ligger duon just nu på förstaplats, men det är inte många poäng ner till de andra deltagarna i Rally-VM, så ingenting är säkert!